Kuchnia — ciepłe i przytulne miejsce

Zima.

Kuchnia — ciepłe i przytulne miejsce

Zupy i dania jednogarnkowe są bardzo popularne zimą. Już sam zapach świeżej zupy z kasztanów, dania jednogarnkowego z soczewicy lub zupy ziemniaczanej sprawia, że przełykamy ślinę. A po długim zimowym spacerze możemy się ogrzać w domu, popijając gorący poncz z suszonych owoców, czerwonego wina i odrobiny cynamonu.
Czy to klasyczne warzywa zimowe, czy sycące potrawy mięsne, zimowe potrawy smakują najlepiej wtedy, kiedy są gorące. Do tego chrupiąca, świeża sałata zawierająca witaminy niezbędne do wzmocnienia ciała. W połączeniu z zimowymi składnikami nawet proste sałatki stają się wyjątkowym przeżyciem kulinarnym.

Zlew ceramiczny to idealne miejsce do przygotowywania wszystkich zimowych potraw. Liczne zalety zlewów ceramicznych sprawiają, że stają się nieodzownym akcentem w kuchni. Dzięki łatwej w czyszczeniu powłoce CeramicPlus sprzątanie po gotowaniu jest bezproblemowe i szybkie. Brud i woda prawie się nie utrzymują na gładkiej powierzchni zlewu i natychmiast spływają. Ponadto zlewy ceramiczne są odporne nawet na uporczywe plamy, takie jak z gorącego ponczu zimowego – do czyszczenia wystarczy standardowy domowy środek czyszczący i wilgotna szmatka. Dzban z gorącym ponczem można bez zastrzeżeń ustawiać na płycie ociekowej, ponieważ ceramika jest również odporna na wysoką temperaturę.
Wspólne momenty z przyjaciółmi i rodziną w ciepłej kuchni, pachnącej pysznymi potrawami, z pięknym widokiem z okna, to idealne zakończenie mroźnego zimowego dnia.

Ciepła, sycąca i pełna witamin – taka powinna być kuchnia zimowa

Nasza porada na zimną porę roku: Zupa-krem z brokułów dla 4 osób

Składniki:

800 g brokułów
2 szalotki
1 mały ząbek czosnku
2 średnie mączyste ziemniaki
1 łyżka stołowa oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka stołowa posiekanej gładkiej pietruszki
1 łyżeczka świeżych liści tymianku
200 ml wytrawnego wina białego lub bulionu warzywnego
1,2 l wywaru z drobiu
1 łyżka stołowa śmietany
Biały pieprz i sól do smaku
60 g sera feta
8 tostów pełnoziarnistych

Zupa-krem z brokułów dla 4 osób

Przygotowanie:

1. Pokroić brokuły na niewielkie kawałki. Obrać łodygę i pokroić w kostkę.
2. Obrane szalotki i czosnek oraz kartofle pokroić w grubą kostkę. Zeszklić szalotki i czosnek na oleju.
3. Przez chwilę podsmażyć razem z nimi brokuły i ziemniaki. Dodać zioła i zalać winem, krótko zagotować, a następnie dodać do garnka. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
4. Zmiksować składniki, dosmaczyć śmietaną, pieprzem i solą.
5. Utłuc ziarna pieprzu i wymieszać z fetą pokrojoną w kostkę. Ułożyć na zupie.
Do zupy podawać tosty z pieczywa pełnoziarnistego.