SOUP AROUND THE WORLD

Odkryj wspaniałą kolekcję Soup Passion i dzięki wielofunkcyjnym miskom
poczuj odprężenie i spokój w każdej sytuacji

Zimą rozgrzejemy się od środka gorącymi zupami z dalekich stron. Wyruszmy w podróż dookoła świata i odkryjmy egzotyczne przyprawy i zapomniane gatunki warzyw. Nasze nowe ulubione składniki z Wietnamu, Japonii, Wielkiej Brytanii, Francji i Niemiec nadają tym potrawom ich charakterystyczny smak, wzmacniają system odpornościowy i pomagają w dobrej formie przetrwać zimę. Odkryj inspirujące kompozycje smaków.


Zupa pho
Wietnam

Zupa miso
Japonia

Zupa krem z zielonego groszku
Wielka Brytania

Bouillabaisse
Francja

Zupa jarzynowa
Niemcy

WIETNAM – ZUPA PHO

Zdrowo i komfortowo

Zdrowa, zdrowsza, kuchnia wietnamska. Wok to wszechstronne naczynie. Służy do gotowania na parze, duszenia lub smażenia na niewielkiej ilości oleju warzyw, ryb (dzięki bliskości morza zawsze i wszędzie dostępne są świeże ryby i owoce morza) oraz mięsa. Aby uzyskać maksymalną moc aromatu przypraw, wcześniej się je w nim praży. Imbir, czosnek, chili i trawa cytrynowa to standardowe składniki wzmacniające system immunologiczny i zabijające szkodliwe bakterie. Daniem narodowym jest zupa pho. W ulicznych garkuchniach ta zupa z makaronem ryżowym w kształcie wstążek, podawana z mięsem lub tofu, jest zamawiana przez cały dzień (za równowartość 50 centów!). Dzięki czwartemu cesarzowi dynastii Nguyen, Tu Ducowi, który rządził Wietnamem od 1847 do 1883 roku, do tradycyjnej kuchni tego kraju zalicza się dzisiaj ponad 500 różnych dań. Większość z nich podawana jest z ryżem i różnymi świeżymi ziołowymi dodatkami, jak bazylia, kolendra, pietruszka i mięta. Nie może w niej zabraknąć jednego z wielu sosów rybnych. Głównym jego składnikiem jest ryba, która przez około 12 miesięcy była poddawana fermentacji. Mimo to warto spróbować!

Zrelaksuj się i delektuj się zupą na kanapie

Praktyczna porcelanowa taca uniesie nawet największą miskę, pozostawiając dużo miejsca na dodatki do doprawienia zupy. W rowkach miski Azja można odłożyć sztućce – łyżkę lub pałeczki. Tak wygląda swobodna konsumpcja!

JAPONIA – ZUPA MISO

Chwile przyjemności

Nie zawsze musi być sushi. Japonia ma do zaoferowania o wiele więcej. Na przykład klasyczną zupę miso ze świeżymi wodorostami, tofu i miso (pastą ze sfermentowanej soi). Jej składniki należą oprócz owoców morza i ryb, warzyw i oczywiście ryżu do podstawowych artykułów spożywczych na archipelagu Wysp Japońskich. I Japończycy nieźle na tym wychodzą – mają najdłuższą na całym świecie przewidywaną długość życia! Ale Japonia to nie tylko nieskomplikowana kuchnia robotników. Chętnie wydaje się tu duże pieniądze w eleganckich restauracjach (Tokio ma więcej gwiazdek niż Paryż). Japońska haute cuisine to kaiseki. W uczcie tej istotna jest jakość składników i ich smak, prezentacja, czyli kunsztowny sposób podania dań oraz wykwintna zastawa, na której są serwowane małe porcje pyszności. Warto pamiętać o ważnym elemencie kuchni japońskiej: najdroższej na świecie wołowinie z regionu Kobe. Mięso z Kobe pochodzące od bydła rasy Tajima ma wyjątkowo silną marmurkową strukturę i – co jest bardzo zdrowe – charakteryzuje się minimalną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. O wysokiej cenie (400–600 euro za kilogram) decydują surowe przepisy dotyczące jakości. Ale raz można sobie pozwolić!

Poczuj zen!

Miska Azja z pokrywką to idealny wybór dla wszystkich, którzy lubią spokojnie dobierać sobie dodatki. W przegródkach pokrywki wszystko pozostanie świeże i chrupkie. Ponadto dzięki pokrywce zupa nie wystygnie. Łyżkę i pałeczki można wygodnie odłożyć w rowkach lub na porcelanowej tacy. Dzięki temu zawsze wszystko jest pod ręką i można się skupić na delektowaniu się smakiem.

WIELKA BRYTANIA – ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z DODATKIEM BEKONU

Pozdrowienia z Londynu

Kuchnia brytyjska przechodzi zmiany. Nawet kucharze, jak Jamie Oliver, znany przede wszystkim ze swoich przepisów na sycące – i wyjątkowo pyszne – potrawy, w których nie brakuje masła, śmietany i boczku, poświęcił swoją aktualną książkę tematowi superfoods – nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki odżywcze. Mimo to potrawy narodowe, takie jak ryba z frytkami, niedzielna pieczeń lub kurczak tikka masala są w dalszym ciągu popularne i charakterystyczne dla kuchni Wielkiej Brytanii. Rozróżnia się również pomiędzy kuchnią angielską, szkocką, walijską i irlandzką, lecz różnice są nieduże i każda zawiera ciężkie potrawy. Jak zawsze decydująca jest równowaga. Najlepiej łączyć ulubione smaki z kilkoma składnikami superfood. Tak jak to robi nowa kuchnia brytyjska. Wykorzystuje ona wysokiej jakości składniki i w innowacyjny sposób stosuje tradycyjne przepisy. Przykładem jest zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem bekonu. Naszym zdaniem jest świetna!

FRANCJA – BOUILLABAISSE

Rozkosze podniebienia w domowej kuchni

Nigdzie indziej sztuka kulinarna nie jest celebrowana tak bardzo, jak we Francji – kraju wina i serów (których jest tam ponad 400 gatunków). Dwór francuski w XVII i XVIII w. był stolicą kulturalną, dlatego kuchnia francuska w arystokratycznych domach w Europie również cieszyła się dużym uznaniem. Sto lat później wynaleziono sztukę kulinarną haute cuisine. Klasa wyższa była zgodna: zdecydowanym priorytetem w jedzeniu są przyjemne doznania. Nic więc dziwnego, że charakterystyczne dla tej kuchni są ciężkie sosy, np. beszamel, jak i eklery, coq au vin i quiche. Przedstawiamy bardzo zdrowe, choć tradycyjne i typowe danie: bouillabaisse, czyli zupę rybną. Jest to specjalność z Prowansji, przyrządzana od XVIII w., początkowo przez rybaków. Tradycyjnie podaje się ją z bagietką i rouille, ostrym sosem czosnkowym przypominającym majonez. Do tego kieliszek chardonnay i... la vie est belle!

Po prostu genialna

Między uchwytami dużej wazy dla czterech osób mieści się chochelka do zupy. Dzięki temu łatwo je razem przenieść. Małe wazy dla jednej osoby są wyjątkową alternatywą dla miski; dzięki uchwytom można je wygodnie chwycić, nie parząc sobie palców. Aby jedzenie zupy – indywidualnie lub z gośćmi – było niezwykłą, stylową przyjemnością!

NIEMCY – ZUPA JARZYNOWA Z SAŁATKĄ SUPERFOOD

Zupopower

Niemcy, a konkretnie Berlin przoduje pod względem zdrowego odżywiania. Z okien jednego baru z biosokami widać już następny. Popularnością cieszy się superżywność z superskładników. Smaczne zupy jarzynowe ze świeżymi ziołami i zdrowymi dodatkami to doskonały wybór na zimę. Ziarenka granatu zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które redukują stres i razem z witaminą C i E są naturalnym środkiem zapobiegającym starzeniu się. Oprócz całej tej kultury zdrowego odżywiania zachował się pierwotny urok stolicy: kiełbaska currywurst, klopsiki w sosie i zupa ziemniaczana z kiełbaskami nigdy nie wychodzą tutaj z mody. Nasza wersja łączy tradycję z nowoczesnością!

Prawdziwy multitalent

Duża miska do zupy występuje razem z dodatkową miseczką. Dzięki jej uchwytowi można z łatwością przenieść całą miskę bez poparzenia sobie palców – miseczka pomieści również chleb, sałatę i inne dodatki do zupy. Dzięki temu można się odprężyć nawet w biurze.