SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

• 400 g Rigatoni di Gragnano
• 120 g masła
• 50 g startego sera Cacio Romano lub 30 g Cacio i 20 g Grana Padano
• Śmietana wg potrzeb
• Sól wg potrzeb
• 40 g zmielonego pieprzu czarnego

RIGATONI DI GRAGNANO CACIO Z PIEPRZEM

Przygotowanie:

1. Zagotować w garnku wystarczającą ilość osolonej wody. Dodać rigatoni i gotować przez ok. 11 minut.

2. W międzyczasie przygotować sos w następujący sposób:

Stopić masło na patelni, dodać trochę wody z gotowania rigatoni i odrobinę śmietany, aż powstanie lekki sos o jednolitej konsystencji. Dodać zmielony czarny pieprz, odlać rigatoni po 11 minutach i mieszać przez minutę na patelni z odrobiną wody z gotowania. Zagotować przez 2-3 kolejne minuty, wymieszać makaron ze startym serem, aż powstanie gęsta masa. Dodać szczyptę pieprzu i olej z oliwek z pierwszego tłoczenia.

WSKAZÓWKI:

Sos powinien być gorący, a temperatura powinna wysoka podczas mieszania makaronu na patelni. Jeżeli ser Cacio Romano jest zbyt słony, wymieszać ze startym serem Grana Padano. Podawać.