Przepis na 8 babeczek:
Kruszonka
• 150 g mąki
• 75 g cukru
• 75 g zimnego masła
Babeczki
• 250 g rabarbaru
• 2 jajka
• 75 g cukru
• 200 ml mleka
• 100 ml oleju słonecznikowego
• 1 szczypta drobnej soli Kalahari
• Miąższ z aski wanilii de Tahiti
• 250 g mąki
• 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
• Cukier puder do oprószenia
BABECZKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ
Przygotowanie:
1. Zagnieść mąkę z cukrem i masłem na kruszonkę.
2. Obrać rabarbar i pokroić na małe kawałki. Wymieszać w dużej misce jajka z cukrem, mleko, olej, sól Kalahari i miąższ z wanilii. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, nabrać luźno na dużą łyżkę i przełożyć ciasto do papierowych foremek do babeczek. Na cieście poukładać najpierw kawałki rabarbaru, następnie posypać kruszonką i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut, aż upieką się na złoto-brązowy kolor.
3. Oprószyć upieczone babeczki cukrem pudrem.