Składniki:

na jedną filiżankę

● 2 łyżki mąki
● 1 łyżeczka cukru
● 2 łyżki mleka
● 1 łyżka neutralnego oleju
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 1 jajko

Podstawowy przepis na babeczkę z filiżanki

Przygotowanie:

1. Na jedną filiżankę przygotuj po 2 łyżki mąki, cukru i mleka, 1 łyżkę neutralnego oleju, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz jedno jajko. Najpierw wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z płynnymi. Filiżankę do połowy napełnij ciastem. Jeśli planujesz wyjąć babeczkę, najpierw dokładnie wysmaruj filiżankę masłem!

2. Następnie wstaw filiżankę na 90 sekund do kuchenki mikrofalowej ustawionej na 800 W. Lub na 20 minut do piekarnika o temp. 180°C. Mniam!


Wypróbuj różne wersje

Do ciasta dodaj ulubione składniki: kakao, cukier waniliowy, kawałki czekolady, migdały, orzechy, płatki owsiane, suszone, kandyzowane lub świeże owoce albo odrobinę rumu... Puść wodze fantazji. Spróbuj również wersji wytrawnych! Może ze szczypiorkiem i crème fraiche?

Dodatki po upieczeniu
Babeczkę wyjętą z filiżanki można posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową lub lukrem. A także dekoracyjnymi perełkami cukrowymi lub posypką. Dobrym pomysłem będzie również gęsta śmietana lub aksamitny budyń. Przetestuj różne wersje i spraw sobie niespodziankę.

Dla wegan
Jajko w przepisie podstawowym zastąp połową rozgniecionego banana. Lub 1 ½ łyżki mielonego lnu wymieszanego z 75 ml wody.

< Wróć do przeglądu