Składniki:
• 300 g miękkiego masła
• 340 g drobnego cukru
• 1 opak. cukru waniliowego Bourbon
• 1 szczypta soli
• 5 jajek (rozmiar M)
• 350 g mąki (typ 405)
• 20 g proszku do pieczenia
• 60 g kakao
• 90 ml mleka
• 1 łyżka rumu
• 200 g kuwertury deserowej
• 200 g śmietanki
Babka czekoladowa
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka górna/dolna).
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na kremową masę.
3. Kolejno wbijać jajka i ucierać.
4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać.
5. Dodawać na zmianę mąkę, mleko oraz rum i ucierać.
6. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy do babki i piec 60 minut na środkowym poziomie w piekarniku. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona.
7. Ciasto studzić w formie przez około 20 minut, następnie wyjąć na kratkę i ostudzić.
8. Polewa: Kuwerturę posiekać.
9. Podgrzać śmietankę. Na chwilę zanim śmietanka zacznie wrzeć, zalać nią posiekaną kuwerturę.
10. Odczekać 1 minutę i dokładnie wymieszać. Odstawić polewę na 1-2 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej.
11. Ostudzone ciasto polać lub posmarować polewą.
12. Dowolnie udekorować owocami, na przykład świeżymi malinami.