Składniki:
• 200 g masła • 250 g cukru • starta skórka z jednej biopomarańczy • szczypta soli • 5 jajka • paczka proszku do pieczenia • 380 g mąki pszennej, typ 405 • 150 g płatków migdałowych • 130 ml mleka • 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego
Na krem: • 150 g crème fraîche • 1 opakowanie cukru waniliowego
Do dekoracji: • skórka z jednej biopomarańczy • 4-5 jadalnych kwiatów • cukier puder
Babka pomarańczowa
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 190°C w trybie góra-dół (termoobieg: 170°C). Formę dokładnie wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem pomarańczowym i solą mikserem ręcznym (końcówkami do ubijania) na kremową masę, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać jajka i każde ucierać około 1/2 minuty. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając, dodawać na zmianę z płatkami migdałów, mlekiem i sokiem pomarańczowym.
3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić powierzchnię i piec 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone!
4. Ciasto wyjąć z piekarnika studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę i ostudzić.
5. Crème fraîche utrzeć w misce z cukrem waniliowym na gładką masę. Napełnić worek do wyciskania i wycisnąć małe różyczki. Udekorować skórką pomarańczową i jadalnymi kwiatkami. Posypać cukrem pudrem.