Składnikina

• 60 g płatków owsianych
• 20 g amarantusa ekspandowanego
• 40 g suszonej żurawiny i niesłodzonego berberysu
• 80 g mieszanki orzechów i ziaren (np. orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, sezam)
• 60 g masła orzechowego
• 40 g masła
• 60 g cukru trzcinowego
• 20 g miodu
• 2 łyżki wody
• szczypta soli

BATONIKI MUSLI Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

Przygotowanie:

1. Orzechy i suszone owoce drobno posiekać.

2. Ugotować w garnku syrop z cukru, miodu i wody i zdjąć z kuchenki. Dodać masło orzechowe oraz zwykłe masło i rozpuścić. Dodać mieszankę musli i wymieszać.

3. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno docisnąć. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C z termoobiegiem przez ok. 12-15 minut. Mieszanka musli powinna po upieczeniu mieć kolor złotożółty lub karmelowy.

4. Wyjąć z piekarnika, przykryć papierem do pieczenia i jeszcze raz mocno docisnąć drewnianą deską. Po ostudzeniu masę można pokroić ostrym nożem na batoniki.

Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Artesano zestaw miseczek do dipów
Artesano zestaw miseczek do dipów
Artesano zestaw miseczek do dipów
Artesano etażerka z miseczkami
Artesano etażerka z miseczkami
Artesano etażerka z miseczkami