Składniki (1 porcja)

• 1 dojrzały banan (podzielony na pół)
• 60 g płatków owsianych
• 2 łyżki orzechów włoskich
• 200 ml mleka
• 75 ml wody
• 1 szczypta soli
• 1½ łyżki syropu klonowego
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
• rodzynki do przyozdobienia
• miód do polania

Przybory:
mała patelnia, drewniana łyżka, mały garnek, deska do krojenia, nóż

Bowl: owsianka z bananami

Przygotowanie:

Stopień trudności: łatwe
Czas: 20 min Czas przygotowania
Wartości odżywcze jednej porcji: ok. 503 kalorie / białko 14 g / węglowodany 63 g / tłuszcz 21 g


1. Orzechy włoskie uprażyć. Odstawić na bok. Połowę banana włożyć do małego garnka i rozdrobnić z grubsza drewnianą łyżką.


2. Połączyć mleko, wodę, szczyptę soli, syrop klonowy, cynamon i gałkę muszkatołową i zagotować na średnim ogniu.


3. Dodać płatki owsiane, wymieszać i gotować przez ok. 1–2 min, ciągle mieszając.


4. Owsiankę zdjąć z kuchenki, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przełożyć do miski.


5. Resztę banana pokroić w plasterki i przyozdobić nimi owsiankę, dodając prażone orzechy włoskie i rodzynki. Wedle uznania skropić miodem.

Artesano miska do serwowania
Artesano miska do serwowania
Artesano miska do serwowania
Boston miseczka
Boston miseczka
Boston miseczka
Modern Line zestaw sztućców
Modern Line zestaw sztućców
Modern Line zestaw sztućców