Składniki:
• 100 g komosy ryżowej
• 75 g ogórka sałatkowego
• ½ czerwonej papryki
• ½ buraka pasiastego
• 1 mała żółta marchewka
• 60 g radicchio
• ½ granatu
• 150 g tofu z curry i mango
Na dressing:
• 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
• 1 łyżeczka dżemu brzoskwiniowego
• sól, pieprz
Bowl: tęczowa komosa ryżowa
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania/pieczenia: 15 min
Czas chłodzenia/marynowania: 0 min
Na: 2 porcje
Przygotowanie:
1. Komosę ryżową wsypać na drobne sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 200 ml wody. Dodać szczyptę soli i gotować 15 min na słabym ogniu. Garnek zdjąć z kuchenki i ostudzić komosę ryżową.
2. W międzyczasie warzywa umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Wyjąć pestki granatu i pokroić tofu w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki na dressing.
3. Komosę ryżową przełożyć do misek. Na wierzchu ułożyć warzywa, pestki granatu oraz tofu i polać dressingiem.