Składniki:

• 250 g mąki (typ 405) plus odrobinę do posypania stolnicy
• 100 g cukru
• szczypta soli
• 25 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka pasty z wanilii (zamiennie ekstraktu z wanilii)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 4 krople aromatu gorzkich migdałów
• 100 g migdałów pokrojonych w słupki
• 100 g całych migdałów
• 2 łyżki stołowe mleka

Cantuccini

Na: 80-100 szt.
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 20-22 min
Czas oczekiwania: brak

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik z włączonym termoobiegiem do 180°C. Mąkę, cukier, sól, masło, pastę z wanilii, proszek do pieczenia, jajka i aromat włożyć do misy robota kuchennego i wyrobić ciasto.

2. Do ciasta dodać migdały pokrojone w słupki, całe migdały i mleko. Wymieszać. Ciasto powinno być odrobinę klejące. Jeśli jest za suche, dodać dodatkową łyżkę stołową mleka.

3. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na trzy wałki o długości 25-30 cm i średnicy Ø 4 cm. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na nim wałki cantuccini.

4. Piec 10-12 min na środkowym poziomie piekarnika, aż powierzchnia będzie zwarta i delikatnie zarumieniona. Studzić przez 5 min, a następnie ukośnie pokroić wałki na plasterki o szerokości 1,5 cm. Plasterki ułożyć na blasze przekrojoną powierzchnią do góry i piec kolejne 10 min na złotobrązowy kolor.