
Składniki
• 600 g rabarbaru
• 250 g cukru
• 500 g mąki
• 1 opakowanie suszonych drożdży
• szczypta soli
• 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
• 250 g siekanych migdałów
• cukier puder do posypania
Chałka
Przygotowanie:
1. Rabarbar umyć i oczyścić. Pokroić w kawałki o długości ok. 3 cm i wymieszać w garnku z cukrem i 3-4 łyżkami wody. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie ciepły miąższ osączyć na sitku i odstawić.
2. Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać ciepły sok rabarbarowy i olej i wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do palców, dodać odrobinę letniej wody. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i na 1 godzinę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Nagrzać piekarnik do 180°C. W tym czasie ponownie dokładnie zagnieść ciasto i na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na prostokąt o szerokości 25-30 cm. Pociąć go na trzy podłużne pasy i obłożyć 200 g siekanych migdałów oraz kompotem z rabarbaru i zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
4. Trzy rolki ciasta zapleść w warkocz. Początek i koniec lekko ścisnąć, a następnie warkocz ostrożnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odrobiną wody i posypać resztą migdałów. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia i piec przez ok. 50 minut w środkowej części piekarnika w temperaturze 160°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Gotowe!