Składnikina

NA JEDEN CHLEB (OK. 28 KROMEK)

• 150 g mielonych migdałów
• 150 g rozdrobnionych nasion lnu
• 6 łyżek otrębów pszennych
• 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału
• 1,5 opakowania proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki soli
• 450 g twarogu
• 12 białek (jajka wielkości M)

CHLEB WIELOZIARNISTY POWER

Przygotowanie:

1. Wymieszać migdały, nasiona lnu, otręby pszenne, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać twaróg oraz białka i wyrobić mieszadłem robota ręcznego na gładkie ciasto. Dodać orzechy laskowe i delikatnie wymieszać.

2. Prostokątną formę (10 x 30 cm) posmarować wodą i posypać otrębami pszennymi. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić formę ciastem, posypać nasionami słonecznika i złotego lnu. Piec w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175°C / z termoobiegiem: 150°C / piekarnik gazowy: poziom 2.) przez ok. 60 minut.

3. Po upieczeniu chleb zostawić w formie na około 10 minut, następnie oddzielić brzegi i ostrożnie wyjąć z formy, odwracając ją do góry dnem, położyć na kratce do studzenia ciast i pozostawić do ostygnięcia.

Artesano deska do krojenia/serwowania
Artesano deska do krojenia/serwowania
Artesano deska do krojenia/serwowania
Manufacture talerzyk do pieczywa
Manufacture talerzyk do pieczywa
Manufacture talerzyk do pieczywa