
Składniki:
Na 4 porcje
• 2 korzenie kopru włoskiego (fenkułu)
• 2 małe sałaty rzymskie
• 1 różowy grejpfrut
• 20 marynowanych filetów z sardynek
Dressing:
• 240 g jogurtu greckiego
• 20 g posiekanej natki pietruszki
• 60 ml oleju z awokado lub rzepakowego
• 60 ml świeżego soku z cytryny
• 1 zmiażdżony ząbek czosnku
• sól morska drobnoziarnista
• świeżo mielony czarny pieprz
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z SARDYNKAMI I KAPARAMI
Przygotowanie:
1. Koper włoski pokroić na cienkie plasterki, a sałatę na kawałki. Wyfiletować grejpfruta – w tym celu zrobić nożem nacięcia między skórkami i wyjąć miąższ. Koper włoski, sałatę rzymską, fileciki z grejpfruta oraz sardynki włożyć do salaterki i skropić dressingiem.
2. Dressing:
Składniki wymieszać w misce i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.