Składniki

NA OK. 25 SZTUK:

• 100 g kuwertury pełnomlecznej
• 150 g masła
• 250 g brązowego cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta soli
• 2 jajka (wielkość M)
• 2 łyżki śmietanki do ubijania
• 450 g mąki (typ 405)
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 75 g grubo siekanych orzechów laskowych
• 100 g mielonych migdałów

CIASTECZKA CZEKOLAOWO-ORZECHOWO-MIGDAŁOWE

Przygotowanie:

1. Czekoladę pokroić w średnią kostkę.

2. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól ubić na kremową białą masę mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania. Jajka i śmietankę ubić trzepaczką, dodać do masy i wymieszać. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodać do masy i wymieszać mikserem ręcznym z końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodać czekoladę, orzechy laskowe, migdały i wymieszać.

3. Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać dwiema łyżkami duże porcje ciasta. Blachy z ciastkami piec jedną po drugiej w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175°C / z termoobiegiem: 150°C / piekarnik gazowy: poziom 2) przez ok. 18-20 minut.

4. Wyjąć z piekarnika, postawić na kratce i ostudzić.

Manufacture talerz Coupe
Manufacture talerz Coupe
Manufacture talerz Coupe