Składniki
• 300 g cukru
• 200 g masła
• 0,15 l śmietanki
• 0,15 l ciemnego syropu
• 1 łyżka mielonego imbiru
• 1 łyżka mielonego cynamonu
• ½ łyżki mielonych goździków
• ½ łyżki mielonego kardamonu
• 1 łyżka sody oczyszczonej, ewentualnie proszku do pieczenia
• 1 kg mąki
Ciasteczka imbirowe
Przygotowanie:
1. Masło z cukrem lekko podgrzać w garnku i przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz syrop i wymieszać wszystko mikserem.
2. Ubić śmietanę na półtsztywno i wlać do miski do mieszania. Proszek do pieczenia wymieszać z połową mąki i wsypać do masy. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę.
3. Ciasto dokładnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką, a następnie owinąć w folię spożywczą lub włożyć do miski i przykryć. Wstawić do lodówki na jeden dzień.
4. Następnego dnia wyjąć ciasto porcjami i bardzo cienko rozwałkować. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać je na natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze i piec przez ok. 5 minut do uzyskania ładnego brązowego koloru.
5. Dobrze ostudzić. Ciasteczka imbirowe silnie reagują na wilgoć, dlatego należy je trzymać w chłodnym i suchym miejscu.
< Wróć do przeglądu