Składniki:
- 250 g
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko wielkości L
- skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 130 g masła
- 500 g cukru pudru
Lukier:
- 2 białka
- 250 g cukru pudru
- 5 g kwasku cytrynowego (1 opak.)
Ciasteczka wielkanocne z kruchego ciasta z lukrem
Przygotowanie:
- Do miski włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko, skórkę z cytryny, sok z cytryny i sól. Dodać kawałki masła i całość zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykroić foremkami do ciastek. Piec w temperaturze 180°C przez 10–15 minut.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Mieszając, dodać połowę cukru, po czym stopniowo dodawać pozostały cukier z kwaskiem cytrynowym, w razie potrzeby zabarwić barwnikiem spożywczym (jeśli lukier stanie się zbyt płynny, dodać trochę więcej cukru pudru).
Posmarować nim ciasteczka i odczekać, aż zastygnie.