Składniki:

  • 250 g
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko wielkości L
  • skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 130 g masła
  • 500 g cukru pudru

Lukier:

  • 2 białka
  • 250 g cukru pudru
  • 5 g kwasku cytrynowego (1 opak.)

Ciasteczka wielkanocne z kruchego ciasta z lukrem

Przygotowanie:

  1. Do miski włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko, skórkę z cytryny, sok z cytryny i sól. Dodać kawałki masła i całość zagnieść na gładkie ciasto.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

  3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykroić foremkami do ciastek. Piec w temperaturze 180°C przez 10–15 minut.

  4. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Mieszając, dodać połowę cukru, po czym stopniowo dodawać pozostały cukier z kwaskiem cytrynowym, w razie potrzeby zabarwić barwnikiem spożywczym (jeśli lukier stanie się zbyt płynny, dodać trochę więcej cukru pudru).

  5. Posmarować nim ciasteczka i odczekać, aż zastygnie.