Składniki:
• 250 g mąki (typ 405) plus odrobinę do posypania stolnicy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 75 g cukru
• 1 opak. cukru waniliowego
• 1 jajko (M)
• 125 g zimnego masła
• cukier puder, sok z cytryny i cukrowe perełki do ozdobienia
Ciasteczka śnieżynki White Christmas
Na: 20 sztuk
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 10-12 min
Czas oczekiwania: 2 godz.
Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajko i masło rozetrzeć czubkami palców i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1,5 godz. do lodówki.
2. Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka górna i dolna) i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykroić 20 śnieżynek (8 cm).
3. Śnieżynki ułożyć na blasze do pieczenia, zachowując odstęp, i piec 10-12 min do nabrania koloru. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić na kratce kuchennej.
4. Cukier puder i sok z cytryny utrzeć na gęsty lukier. Ciastka ozdobić lukrem i cukrowymi perełkami.