LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki:

• 2 żółtka
• 140 g miękkiego masła
• 70 g cukru
• starta skórka z połówki bio-cytryny
• 170 g mąki + trochę mąki na stolnicę
• ewentualnie 4 łyżki cukru ozdobnego
• 100 g galaretki z czerwonej porzeczki lub malin

Ciasteczka z marmoladą

Na 32 sztuki
Czas przygotowania: 45 min + czas chłodzenia

Przygotowanie:

1. Żółtka ubić z masłem i cukrem na puszystą masę mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania. Dodać mąkę i startą skórkę z cytryny i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2. Rozgrzać piekarnik do 160°C (grzałka górna/dolna).

3. Ciasto uformować w wałek na stolnicy lekko oprószonej mąką i podzielić na 32 jednakowe kawałki. Z kawałków ciasta uformować rękami oprószonymi mąką kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub trzonkiem łyżki kuchennej zrobić na środku zagłębienie. Ewentualnie brzegi wgłębienia posypać odrobiną cukru do dekoracji.

4. Ciastka piec 8 min w rozgrzanym piekarniku na drugim poziomie od dołu. W małym garnku podgrzać marmoladę i wymieszać na gładką masę. Wyjąć blachę z piekarnika, ostrożnie nałożyć marmoladę małą łyżką w zagłębienia ciastek i wsunąć blachę z powrotem do piekarnika na kolejne 4 minuty.

5. Blachę wyjąć z piekarnika, ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Winter Bakery Delight Star bowl medium Tree 24,5cm
Winter Bakery Delight Star bowl medium Tree 24,5cm
Winter Bakery Delight Star bowl medium Tree 24,5cm
Winter Bakery Delight etażerka ostrokrzew
Winter Bakery Delight etażerka ostrokrzew
Winter Bakery Delight etażerka ostrokrzew