Składniki

• 2 ½ filiżanki mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ¼ łyżeczki soli
• ¾ filiżanki oleju
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 ½ filiżanki cukru
• 3 jajka
• 3 duże, dojrzałe, rozgniecione banany
• 439 g ananasa z puszki, osączonego (sok zostawić)
• 1 filiżanka wiórków kokosowych
• 1 filiżanka migdałów pokrojonych w słupki

Polewa serowa:
• 100 g miękkiego świeżego białego serka
• 25 g miękkiego masła
• 5 filiżanek cukru pudru
• ¼ filiżanki śmietanki kokosowej
• skórka z jednej cytryny
• sok ananasowy**
• 1/4 prażonych wiórków kokosowych
• 1 filiżanka twarożku z marakują lub cytryną
• płatki kwiatów jadalnych do dekoracji

Ciasto z kwiatami

Przygotowanie:

1. Dno i boki okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożyć cienkim papierem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 170°C (335 F). Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsypać do miski, zrobić dołek. Olej, wanilię, cukier, jajka, banany, ananasa, wiórki kokosowe i migdały dokładnie wymieszać mikserem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i piec przez 45-60 minut do momentu, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.

2. Ostudzić w formie, następnie wyjąć i przeciąć na pół. Wszystkie składniki na polewę utrzeć na jednolitą masę. Jeśli polewa ma być bardziej miękka, dodawać po łyżeczce sok ananasowy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3. Dolną połówkę ciasta posmarować twarożkiem. Na wierzch dać 1/3 polewy i rozsmarować. Na górze położyć drugą połowę ciasta i posmarować nią resztą polewy. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami kwiatów jadalnych.