Składniki na 1 keksówkę:

  • 500 g mąki
  • 330 g cukru
  • 330 g miękkiego masła
  • 100 ml śmietanki do ubijania
  • 6 jajek
  • 15 g kakao
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • lukier

Ciasto marmurkowe z choinką

Na: 1 keksówkę
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 75 min
Czas oczekiwania: 30 min

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i śmietankę krótko wymieszać.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i ponownie utrzeć na kremową masę. Mieszankę tę wymieszać z ciastem.
  3. Jedną trzecią część ciasta wymieszać z kakao.
  4. Nagrzać piekarnik do 180°C. Kakaowe ciasto przełożyć do keksówki i piec ok. 30 min.
  5. Upieczone ciasto odstawić na 15 min do ostudzenia. Następnie ciasto pokroić na plastry o grubości dwóch palców.
  6. Wykrawaczem (w tym przypadku w kształcie choinki) wykroić z plastrów ciasta choinki.
  7. Ponownie wziąć keksówkę i rozsmarować w niej cienką warstwę ciasta. Na cieście umieścić w szeregu jedną za drugą wykrojone choinki. Do keksówki wlać resztę ciasta, tak aby dokładnie przykryło choinki.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na 15 min do ostygnięcia.
  9. Dowolnie ozdobić, na przykład namalować na cieście lukrem choinkę. Podawać na tacy na ciasto z kolekcji Toy‘s Delight Royal Classic. Smacznego!

Toy's Delight Royal Classic miska
Toy's Delight Royal Classic miska
Toy's Delight Royal Classic miska
Toy's Delight Royal Classic talerz na ciasto
Toy's Delight Royal Classic talerz na ciasto
Toy's Delight Royal Classic talerz na ciasto