Składniki na 1 keksówkę:
- 500 g mąki
- 330 g cukru
- 330 g miękkiego masła
- 100 ml śmietanki do ubijania
- 6 jajek
- 15 g kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- lukier
Ciasto marmurkowe z choinką
Na: 1 keksówkę
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 75 min
Czas oczekiwania: 30 min
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i śmietankę krótko wymieszać.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i ponownie utrzeć na kremową masę. Mieszankę tę wymieszać z ciastem.
- Jedną trzecią część ciasta wymieszać z kakao.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Kakaowe ciasto przełożyć do keksówki i piec ok. 30 min.
- Upieczone ciasto odstawić na 15 min do ostudzenia. Następnie ciasto pokroić na plastry o grubości dwóch palców.
- Wykrawaczem (w tym przypadku w kształcie choinki) wykroić z plastrów ciasta choinki.
- Ponownie wziąć keksówkę i rozsmarować w niej cienką warstwę ciasta. Na cieście umieścić w szeregu jedną za drugą wykrojone choinki. Do keksówki wlać resztę ciasta, tak aby dokładnie przykryło choinki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na 15 min do ostygnięcia.
- Dowolnie ozdobić, na przykład namalować na cieście lukrem choinkę. Podawać na tacy na ciasto z kolekcji Toy‘s Delight Royal Classic. Smacznego!