Składniki

Do obłożenia:

• 4 pomidory
• 2 cebule
• 4 zielone papryki
• 1 filiżanka oliwy z oliwek
• sól, pieprz

Na ciasto:

• 500 g mąki
• 20 g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• masło i sól

Pizza na lato:
Coca de trampo

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże. Odstawić na 15 minut. Z mąki i drożdży wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w paski. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na prostokąt, przełożyć do natłuszczonej blachy, ułożyć warzywa, posypać solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek.

3. Coca de trampo piec przez 25-30 minut w temperaturze 200°C.

Pizzę podawać na ciepło lub na zimno.

Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Daily Line nóż do pizzy
Daily Line nóż do pizzy
Daily Line nóż do pizzy