Składniki dla 4 osób:

  • 1 comber z sarny (ok. 1,2 kg, kości odcięte przez rzeźnika, drobno posiekane)
  • 1 marchewka (duża)
  • 3 cebule (małe)
  • 150 g bulwy selera
  • 50 g pora
  • 4 łodyżki tymianku
  • 2 łodyżki rozmarynu
  • 10 jagód jałowca
  • 5 łyżek stołowych oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 125 ml czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 800 ml bulionu z dziczyzny (ze słoika)
  • 2 łyżki stołowe borówki brusznicy (ze słoika)
  • sól
  • pieprz

Dodatek:

  • ziemniaki

COMBER Z SARNY z sosem borówkowym

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: ok. 4,5 godzin

Przygotowanie:

  1. Sos: Kości opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Marchewkę i seler obrać i pokroić w kostkę (ok. 1 cm). Cebulę również obrać i pokroić w grubą kostkę. Pora umyć, dokładnie oczyścić i pokroić na plasterki o szerokości 1 cm. Tymianek i rozmaryn umyć, jagody jałowca lekko rozgnieść.
  2. Następnie w brytfannie rozgrzać 3 łyżki stołowe oleju. Dodać kawałki kości i podsmażyć równomiernie na brązowy kolor (około 10 minut na średnim ogniu). Dodać cebulę, warzywa oraz jałowiec i mieszając, smażyć 3 minuty.
  3. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez kolejną minutę, następnie oprószyć mąką. Dolać jedną trzecią czerwonego wina. Mieszać dalej, aż wino odparuje. Stopniowo dodawać resztę wina, wymieszać i zredukować. Następnie dodać liść laurowy, tymianek, łodyżkę rozmarynu oraz bulion i wymieszać. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykrywką przez około 2 godziny.
  4. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 80°C. Comber z sarny opłukać zimną wodą, osuszyć i posolić oraz posypać pieprzem z każdej strony. Mięso obsmażyć na żaroodpornej patelni na 2 łyżkach stołowych oleju z rozmarynem z jednej łodyżki przez 2 minuty z każdej strony – ostrożnie odwracać mięso, nie nakłuwając go.
  5. Następnie patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Mięso piec przez ok. 1 h 45 min w piekarniku bez termoobiegu.
  6. Sos odcedzić przez gęste sito i jak najdokładniej przetrzeć ugotowane warzywa. Sos na silnym ogniu zredukować do jednej trzeciej objętości. Dodać borówki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Podaj mięso z sosem i ziemniakami w uroczysty sposób na naszej klasycznej zastawie La Boule w świątecznym stylu i zaproś swoich gości na niezapomnianą ucztę w ekskluzywnej oprawie. Smacznego!