
Składniki
Na 30 porcji
Ciasto:
• 500 g mąki
• 200 ml ciepłego mleka
• 50 g bardzo miękkiego masła
• 1 jajko
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 1 opakowanie suszonych drożdży
Nadzienie:
• 75 g bardzo miękkiego masła
• 100 g brązowego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
Lukier:
• 200 g cukru pudru
• ok. 3 łyżek wody
Cynamonowe ślimaczki
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć, aż ciasto będzie gładkie, ale nie klejące. W razie potrzeby dodać nieco mleka. Następnie odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Ciasto rozwałkować na szeroki pas (ok. 12 cm), grubo posmarować miękkim masłem i posypać cukrem oraz cynamonem. Zrolować o dłuższej strony.
3. Zrolowane ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości 2 cm, nadziać na patyki do lizaków lub drewniane patyczki i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia; zachować odstęp. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Nagrzać piekarnik do 200°C.
4. Cynamonowe ślimaczki piec 12-15 minut do delikatnego zbrązowienia. Krótko przestudzić.
5. Grubo posmarować rozmieszanym i gładkim lukrem, posypać kolorową posypką. Odstawić, aż lukier zastygnie. Gotowe!