Składniki:

Chleb

  •  3 kromki chleba tostowego
  • 6 g (ok. ½ łyżeczki) sepii (barwnik)
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 6 łyżek stołowych wrzącej wody
  • sól

Obkład z twarogu i czosnku

  • 4 łyżeczki twarogu
  • sól, biały pieprz
  • odrobina startej skórki z cytryny (tyle, co na czubku noża)
  • 2 ząbki czarnego fermentowanego czosnku 

Obkład z mozzarelli i oliwek

  • 4 kulki mozzarelli mini
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 
  • kilka kropli oleju z prażonego sezamu 
  • kilkanaście kropli białego octu balsamicznego 
  • 4 oliwki Kalamata bez pestek 
  • sól, pieprz zmielony w młynku
  • odrobina garam masala (tyle, co na czubku noża) 
  • po ½ łyżeczki sezamu: białego i czarnego 

Obkład z rzodkwi i sera brie

  • 40 g sera brie
  • 4 plasterki białej rzodkwi 
  • 1 łyżeczka oleju orzechowego 
  • kilkanaście kropli białego octu balsamicznego 
  • sól, pieprz zmielony w młynku
  • palnik Bunsena do opalania 
  • wędzona sól piramidowa do posypania 

Trzy rodzaje czarno-białych kanapeczek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 170°C, używając funkcji pieczenia z termoobiegiem. Z chleba tostowego odkroić skórkę. Sepię rozmieszać z oliwą z oliwek i wrzącą wodą. Chleb tostowy obtoczyć w mieszance z barwnikiem, tak żeby z obu stron zabarwił się na czarno. Kromki chleba piec na przez ok. 15 minut w piekarniku na chrupko. Ostudzić i pokroić na 12 kwadratów.
  2. Twaróg doprawić solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Rozłożyć na czterech kawałkach chleba. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół i po jednej połówce umieścić na kleksach twarogu.
  3. Mozzarellę przekroić na pół i zamarynować w oliwie z oliwek, oleju sezamowym i occie. Oliwki pokroić na plasterki. Ser i oliwki rozłożyć na czterech kanapkach, doprawić solą i pieprzem. Posypać garam masala i sezamem.
  4. Ser brie pokroić na 4 plasterki. Rzodkiew zamarynować w oleju orzechowym i occie, doprawić solą i pieprzem. W miarę możliwości odstawić na 30 minut. Rzodkiew rozłożyć na pozostałych kawałkach chleba. Na wierzchu położyć brie i krótko opalić palnikiem Bunsena. Posypać wędzoną solą piramidową.
  5. Kanapeczki ułożyć na półmisku i podawać.

NewMoon talerz obiadowy
NewMoon talerz obiadowy
NewMoon talerz obiadowy
NewMoon półmisek
NewMoon półmisek
NewMoon półmisek
NewMoon kieliszek do wina białego
NewMoon kieliszek do wina białego
NewMoon kieliszek do wina białego