Składniki:
Chleb
- 3 kromki chleba tostowego
- 6 g (ok. ½ łyżeczki) sepii (barwnik)
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 6 łyżek stołowych wrzącej wody
- sól
Obkład z twarogu i czosnku
- 4 łyżeczki twarogu
- sól, biały pieprz
- odrobina startej skórki z cytryny (tyle, co na czubku noża)
- 2 ząbki czarnego fermentowanego czosnku
Obkład z mozzarelli i oliwek
- 4 kulki mozzarelli mini
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- kilka kropli oleju z prażonego sezamu
- kilkanaście kropli białego octu balsamicznego
- 4 oliwki Kalamata bez pestek
- sól, pieprz zmielony w młynku
- odrobina garam masala (tyle, co na czubku noża)
- po ½ łyżeczki sezamu: białego i czarnego
Obkład z rzodkwi i sera brie
- 40 g sera brie
- 4 plasterki białej rzodkwi
- 1 łyżeczka oleju orzechowego
- kilkanaście kropli białego octu balsamicznego
- sól, pieprz zmielony w młynku
- palnik Bunsena do opalania
- wędzona sól piramidowa do posypania
Trzy rodzaje czarno-białych kanapeczek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 170°C, używając funkcji pieczenia z termoobiegiem. Z chleba tostowego odkroić skórkę. Sepię rozmieszać z oliwą z oliwek i wrzącą wodą. Chleb tostowy obtoczyć w mieszance z barwnikiem, tak żeby z obu stron zabarwił się na czarno. Kromki chleba piec na przez ok. 15 minut w piekarniku na chrupko. Ostudzić i pokroić na 12 kwadratów.
- Twaróg doprawić solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Rozłożyć na czterech kawałkach chleba. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół i po jednej połówce umieścić na kleksach twarogu.
- Mozzarellę przekroić na pół i zamarynować w oliwie z oliwek, oleju sezamowym i occie. Oliwki pokroić na plasterki. Ser i oliwki rozłożyć na czterech kanapkach, doprawić solą i pieprzem. Posypać garam masala i sezamem.
- Ser brie pokroić na 4 plasterki. Rzodkiew zamarynować w oleju orzechowym i occie, doprawić solą i pieprzem. W miarę możliwości odstawić na 30 minut. Rzodkiew rozłożyć na pozostałych kawałkach chleba. Na wierzchu położyć brie i krótko opalić palnikiem Bunsena. Posypać wędzoną solą piramidową.
- Kanapeczki ułożyć na półmisku i podawać.