Składniki dla 12 osób:
Ciasto:
- 6 żółtek
- 6 białek
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120 g mąki
- 2 łyżki stołowe kakao
- 2 łyżki stołowe skrobi spożywczej
- 1 łyżka stołowa ciepłej wody
Na nadzienie i do ozdoby:
- 250 g śmietanki do ubijania
- 10 ml kirszu
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 150 g drylowanych wiśni
Czekoladowo-wiśniowa ROLADA BISZKOPTOWA
Na: ok. 12 porcji
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 10-12 min
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka górna/dolna).
- Ciasto: Żółtka razem z 1 łyżką stołową ciepłej wody, połową ilości cukru i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Ubić pianę z białek i na chwilę przed skończeniem ubijania powoli dodać pozostały cukier. Kontynuować ubijanie, aż piana będzie sztywna. Dodać białka do żółtek.
- Do masy przesiać prze sito mąkę, skrobię spożywczą oraz kakao i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i piec 10-12 min na środkowym poziomie piekarnika.
- Gdy spód będzie upieczony, wyjąć ciasto z piekarnika i przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem. Zdjąć papier do pieczenia, biszkopt położyć na czystej ściereczce kuchennej, zrolować i ostudzić.
- Nadzienie: śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z cukrem pudrem. Biszkopt ostrożnie rozwinąć i skropić kirszem. Rozsmarować bitą śmietanę, wyłożyć wiśnie i całość ponownie zrolować. Następnie posypać cukrem pudrem i podać na tacy na ciasto z kolekcji Toy’s Delight. Smacznego!