Składniki dla 12 osób:

Ciasto:

  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 120 g mąki
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 2 łyżki stołowe skrobi spożywczej
  • 1 łyżka stołowa ciepłej wody

Na nadzienie i do ozdoby:

  • 250 g śmietanki do ubijania
  • 10 ml kirszu
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 150 g drylowanych wiśni

Czekoladowo-wiśniowa ROLADA BISZKOPTOWA

Na: ok. 12 porcji
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 10-12 min

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka górna/dolna).
  2. Ciasto: Żółtka razem z 1 łyżką stołową ciepłej wody, połową ilości cukru i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Ubić pianę z białek i na chwilę przed skończeniem ubijania powoli dodać pozostały cukier. Kontynuować ubijanie, aż piana będzie sztywna. Dodać białka do żółtek.
  3. Do masy przesiać prze sito mąkę, skrobię spożywczą oraz kakao i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i piec 10-12 min na środkowym poziomie piekarnika.
  4. Gdy spód będzie upieczony, wyjąć ciasto z piekarnika i przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem. Zdjąć papier do pieczenia, biszkopt położyć na czystej ściereczce kuchennej, zrolować i ostudzić.
  5. Nadzienie: śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z cukrem pudrem. Biszkopt ostrożnie rozwinąć i skropić kirszem. Rozsmarować bitą śmietanę, wyłożyć wiśnie i całość ponownie zrolować. Następnie posypać cukrem pudrem i podać na tacy na ciasto z kolekcji Toy’s Delight. Smacznego!