Składniki:
- 250 g mąki
- ½ kostki świeżych drożdży (lub 1 op. drożdży suszonych)
- 3 łyżki stołowe cukru
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
- cukier kryształ gruby
Drożdżowe zajączki
Przygotowanie:
- Mąkę z solą i cukrem włożyć do miski i wymieszać. Rozpuścić drożdże w letnim mleku, a następnie zagnieść z masłem i jajkiem w przygotowanej mące.
Zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Następnie podzielić ciasto na 6 części. Każdy kawałek zwinąć w pasma o długości 30 cm, trochę odłożyć na ogon i zwinąć w małą kulkę.
Umieścić kulkę na środku pasma i dwukrotnie owinąć końce wokół kulki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 20 minut. Posmarować śmietaną lub żółtkiem i udekorować grubym cukrem kryształem.
Piec 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.