Składniki:

  • 250 g mąki
  • ½ kostki świeżych drożdży (lub 1 op. drożdży suszonych)
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • cukier kryształ gruby

Drożdżowe zajączki

Przygotowanie:

  1. Mąkę z solą i cukrem włożyć do miski i wymieszać. Rozpuścić drożdże w letnim mleku, a następnie zagnieść z masłem i jajkiem w przygotowanej mące.
  2. Zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  3. Następnie podzielić ciasto na 6 części. Każdy kawałek zwinąć w pasma o długości 30 cm, trochę odłożyć na ogon i zwinąć w małą kulkę.

  4. Umieścić kulkę na środku pasma i dwukrotnie owinąć końce wokół kulki.

  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 20 minut. Posmarować śmietaną lub żółtkiem i udekorować grubym cukrem kryształem.

  6. Piec 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.