Składniki:

• 4 udźce jagnięce
• sól, pieprz
• 1 łyżka klarowanego masła
• 3 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 14 małych marchewek
• 500 ml wytrawnego czerwonego wina
• 1 liść laurowy
• 400 ml wywaru z jagnięciny
• 2 łyżki miękkiego masła
• szczypta cukru
• ½ - 1 łyżecz. skrobi ziemniaczanej
• 100 g winogron

Duszone udźce jagnięce z marchewką i winogronami

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 min + 2 h czas pieczenia

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna). Udźce jagnięce doprawić solą i pieprzem. W odpowiedniej brytfannie rozgrzać masło klarowane, udźce smażyć w średniej temperaturze z obu stron przez ok. 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić w grubą kostkę szalotki, czosnek i dwie marchewki.

2. Gdy jagnięcina nabierze ładnego brązowego koloru, dodać pokrojone warzywa i poddusić razem z mięsem. Podlać czerwonym winem, dodać listek laurowy i zagotować. Podlać wywarem z jagnięciny i przykryć brytfannę papierem do pieczenia.

3. Mięso piec w rozgrzanym piekarniku na drugim poziomie od dołu przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu obracając udźce. Udźce są gotowe, gdy mięso jest miękkie i łatwo odchodzi od kości.

4. Ok. 30 min przed podaniem obrać pozostałe marchewki i umyć. Szeroką patelnię posmarować masłem, włożyć marchewki, doprawić solą i szczyptą cukru i zalać wodą, żeby je zakryła. Marchewki nakryć papierem do pieczenia i ugotować al dente. Zdjąć papier do pieczenia, marchewki odwrócić na drugą stronę i całkowicie zredukować płyn na mocnym ogniu. Gdy płyn wyparuje, marchewki zaczną się smażyć: uważać, żeby się lekko zrumieniły, ale nie przypaliły.

5. Gotowe udźce jagnięce wyjąć z wywaru i wstawić do piekarnika o temperaturze 100°C. Wywar przelać przez drobne sitko do garnka i zredukować do 300 ml. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać z 2–3 łyżkami wody, wymieszać z gotującym się sosem, aż lekko zgęstnieje. Winogrona umyć, podzielić na małe gałązki i dodać do mięsa.

6. Na talerzu ułożyć udźce, marchew i winogrona, mięso polać sosem, dodatkowo podać ziemniaki w rozmarynie.