Składniki

Na 4 porcje

• 1 udziec jagnięcy bez kości
• 200 g surowego boczku
• 200 g kiełbasy sobrasada
• ½ filiżanki groszku
• 1,5 kg mąki kukurydzianej
• 500 g smalcu
• 150 ml oliwy z oliwek
• 4 żółtko
• sól, pieprz

Empanadas

Przygotowanie:

1. Mięso i kiełbasę sobrasada pokroić na małe kawałki, wymieszać w misce z solą i pieprzem i odstawić na minimum 1 godzinę.

2. Smalec, oliwę i żółtko utrzeć na kremową masę i stopniowo dodawać 200 ml ciepłej wody i mąkę, ciągle ucierając.

3. Z ciasta uformować 8 kulek i rozwałkować na krążki o średnicy 10 cm.

4. Na połowie ciasta ułożyć mięso oraz groszek i przykryć drugą połową ciasta, zlepiając brzegi palcami lub widelcem.

5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i w tym czasie ułożyć empanadas na blasze. W każdym zrobić małą dziurkę, aby mogła ujść para. Piec 30 minut do uzyskania złotobrązowego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno.

Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz śniadaniowy
Artesano talerz śniadaniowy
Artesano talerz śniadaniowy
Artesano talerz pikle
Artesano talerz pikle
Artesano talerz pikle