
Składniki
Na 4 porcje
• 1 udziec jagnięcy bez kości
• 200 g surowego boczku
• 200 g kiełbasy sobrasada
• ½ filiżanki groszku
• 1,5 kg mąki kukurydzianej
• 500 g smalcu
• 150 ml oliwy z oliwek
• 4 żółtko
• sól, pieprz
Empanadas
Przygotowanie:
1. Mięso i kiełbasę sobrasada pokroić na małe kawałki, wymieszać w misce z solą i pieprzem i odstawić na minimum 1 godzinę.
2. Smalec, oliwę i żółtko utrzeć na kremową masę i stopniowo dodawać 200 ml ciepłej wody i mąkę, ciągle ucierając.
3. Z ciasta uformować 8 kulek i rozwałkować na krążki o średnicy 10 cm.
4. Na połowie ciasta ułożyć mięso oraz groszek i przykryć drugą połową ciasta, zlepiając brzegi palcami lub widelcem.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i w tym czasie ułożyć empanadas na blasze. W każdym zrobić małą dziurkę, aby mogła ujść para. Piec 30 minut do uzyskania złotobrązowego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno.