Składniki

Na 16 porcji

• 1 kg mąki
• 100 g masła
• 100 g cukru
• 40 g drożdży
• 3 jajka
• 1 łyżka oleju
• cukier puder lub cynamon
• i ok. 40 moreli

Ensaimada

Przygotowanie:

1. Drożdże rozrobić z odrobiną ciepłej wody lub mleka. Do dużej miski nasypać mąki, zrobić w niej dołek, wsypać cukier i wlać rozrobione drożdże. Składniki zagniatać, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykryć i odstawić w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około jednej godziny.

2. Następnie dodać trzy jajka, cały czas mieszając. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkować je wałkiem i uformować długie cienkie paski. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 16 cienkich pasków. Roztopić masło i zanurzyć w nim paski ciasta, a następnie zrolować i zwinąć w ślimaki. Na Majorce ensamaida smaruje się dodatkowo smalcem wieprzowym. Można jednak użyć reszty masła.

3. Morele przekroić na połówki i usunąć pestki. W zagłębienie wlać odrobinę syropu i wcisnąć owoce w ciasto. Zewnętrzną spiralę zostawić bez owoców. Blachę nasmarować tłuszczem i piec ensaimadas przez 20-30 minut w temperaturze 180°C, aż brzegi będą chrupiące. Posypać cukrem pudrem lub cynamonem.