Składniki:

• 175 g suszonej ciecierzycy
• 2 ząbki czosnku
• 75 g ugotowanych czerwonych buraków
• 1 łyżeczka kuminu
• 3 łodygi świeżej mięty
• 3 łodygi pietruszki
• 1 łyżka stołowa mąki (typ 405)
• sól, pieprz
• 200 ml oleju słonecznikowego 
• 60 g szpinaku baby
• 5 rzodkiewek
• 1 mały ogórek
• 2 cebulki dymki
• 2 małe papryczki (czerwona, żółta)
• 1 łyżeczka nasion sezamu (czarny, biały)
• ½ cytryny
• 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Falafele z burakami i kolorową sałatką

Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania/pieczenia: 5 min
Czas chłodzenia/marynowania: 12 godz. / przez noc
Na: 2 porcje

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę na falafele moczyć przez noc w dużej ilości zimnej wody. Czosnek obrać i utrzeć razem z burakiem, kminem, ziołami oraz osączoną ciecierzycą na gładkie purée. Wymieszać z mąką i doprawić solą i pieprzem.

2. Z ciasta na falafele uformować 10 kulek. Rozgrzać olej słonecznikowy i smażyć na nim kulki przez 4-5 minut, aż będą chrupiące. Osączyć na ręczniku kuchennym.

3. Warzywa umyć i osuszyć. Rzodkiewki i ogórek pokroić na cienkie plasterki. Dymkę i papryczki pokroić na cienkie krążki.

4. Skórkę z cytryny cienko zetrzeć, wycisnąć sok i wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Warzywa na falafele wyłożyć na talerz, skropić oliwą z cytryną i posypać sezamem.

it's my match talerz
it's my match talerz
it's my match talerz