Składniki:

• 225 g mąki
• 1/2 kostki drożdży (21 g)
• 150 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki soli
• 10 łyżek oliwy z oliwek
• 1 pęczek rozmarynu
• sól gruboziarnista do posypania
• mąka do podsypywania
• 1 arkusz papieru do pieczenia

Focaccia

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać ciepłą wodę i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsypać pokruszone drożdże i dodać pół łyżeczki soli. Z wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż podwoi objętość.

2. Piekarnik nagrzać do 200°C z opcją pieczenia z góry i z dołu. Ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami oliwy. Rozłożyć ciasto i czubkami palców zrobić w nim wgłębienia. Posypać rozdrobnionym rozmarynem, posolić i polać resztą oliwy z oliwek.

3. Przed pieczeniem odstawić na kolejne 20 minut, następnie włożyć do piekarnika i piec przez 15–20 minut na złoty kolor.

Pizza Passion talerz do pizzy
Pizza Passion talerz do pizzy
Pizza Passion talerz do pizzy
Purismo kieliszek do brandy
Purismo kieliszek do brandy
Purismo kieliszek do brandy