
Składniki
Oolong Cold Brew
• 8 łyżeczek herbaty Four Seasons of Spring Oolong
•1 l zimnej wody
Syrop brzoskwiniowy:
• 1 kg brzoskwiń (świeżych lub mrożonych)
• 200 g cukru
• szczypta soli
HERBATA MROŻONA OOLONG COLD BREW Z SYROPEM BRZOSKWINIOWYM
Przygotowanie:
1. Herbatę Oolong wsypać do dużego dzbanka (np. Cylinder Pot marki P & T) i zalać zimną wodą. Wstawić do lodówki na 6 godzin lub na noc, żeby naciągnęła (ewentualnie zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej). Herbatę przelać do karafki i dosłodzić do smaku syropem brzoskwiniowym. Z listków herbaty można przygotować 2 kolejne napary.
2. Syrop brzoskwiniowy:
Brzoskwinie zagotować z cukrem i solą w średniej wielkości garnku. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu. Owoce mieszać łyżką i miażdżyć przez ok. 40-45 minut aż powstanie delikatna masa. Przetrzeć przez sito do słoika na przetwory i zakręcić słoik. Chłodzić co najmniej 1 godzinę. Syrop można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.