Składniki:

• 200 g migdałów pokrojonych w słupki
• 3 białka jaj (M)
• 500 g płynnego miodu
• szczypta soli

Hiszpański turrón

Na: 1 turrón o wadze 750 g
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 30-35 min
Czas oczekiwania: 3 godz.

Przygotowanie:

1. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i uciąć pasek papieru do przykrycia formy. Migdały prażyć przez 10 min na patelni na średnim ogniu.

2. Białka ubić na sztywną pianę. W średniej wielkości garnku (ok. 3 litrów) zagotować miód. Zdjąć garnek z kuchenki i ostrożnie wymieszać łopatką z białkiem.

3. Masę gotować 20-25 min na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Najpierw masa nabierze objętości, następnie odparuje i nabierze koloru. W ostatnich minutach gotowania podczas mieszania powinno być widać dno. Masę gotować, mieszając, aż nabierze karmelowego koloru.

4. Zdjąć garnek z kuchenki. Dodać migdały i szczyptę soli i wymieszać. Mieszankę przelać do formy i schłodzić w temperaturze pokojowej. Na wierzchu położyć pasek papieru do pieczenia i wstawić na 3 godz. do lodówki.

Nasza rada: Aby sprawdzić, czy mieszanka jest ugotowana, kropelkę masy dać na mały talerzyk i wstawić na 1 minutę do zamrażarki. Jeśli stężeje, to można zdjąć garnek z kuchenki.

Winter Bakery Delight talerz bufetowy
Winter Bakery Delight talerz bufetowy
Winter Bakery Delight talerz bufetowy
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka