Składniki:

• 200 g migdałów pokrojonych w słupki
• 3 białka jaj (M)
• 500 g płynnego miodu
• szczypta soli

Hiszpański turrón

Na: 1 turrón o wadze 750 g
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 30-35 min
Czas oczekiwania: 3 godz.

Przygotowanie:

1. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i uciąć pasek papieru do przykrycia formy. Migdały prażyć przez 10 min na patelni na średnim ogniu.

2. Białka ubić na sztywną pianę. W średniej wielkości garnku (ok. 3 litrów) zagotować miód. Zdjąć garnek z kuchenki i ostrożnie wymieszać łopatką z białkiem.

3. Masę gotować 20-25 min na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Najpierw masa nabierze objętości, następnie odparuje i nabierze koloru. W ostatnich minutach gotowania podczas mieszania powinno być widać dno. Masę gotować, mieszając, aż nabierze karmelowego koloru.

4. Zdjąć garnek z kuchenki. Dodać migdały i szczyptę soli i wymieszać. Mieszankę przelać do formy i schłodzić w temperaturze pokojowej. Na wierzchu położyć pasek papieru do pieczenia i wstawić na 3 godz. do lodówki.

Nasza rada: Aby sprawdzić, czy mieszanka jest ugotowana, kropelkę masy dać na mały talerzyk i wstawić na 1 minutę do zamrażarki. Jeśli stężeje, to można zdjąć garnek z kuchenki.

Winter Bakery Delight talerz bufetowy
Winter Bakery Delight talerz bufetowy
Winter Bakery Delight talerz bufetowy
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka