Składniki

NA 4 SŁOIKI (O POJEMNOŚCI 200 ML)

• 350 g cukru
• 100 ml wody
• 250 g masła
• 5-7 g soli morskiej
• 200 ml śmietanki do ubijania

KREM MAŚLANO-KARMELOWY Z SOLĄ

Przygotowanie

1. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę i gotować na średnim ogniu, aż powstanie złotobrązowy karmel.

2. W międzyczasie masło pokroić w kostkę. Do karmelu dodać masło i sól, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty do połączenia składników. Dodać śmietankę, szybko zamieszać i zdjąć garnek z kuchenki.

3. Krem maślano-karmelowy z solą studzić przez ok. 5 minut i przełożyć do czystych słoików typu twist-off, natychmiast zakręcić i zostawić do ostygnięcia.

Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Manufacture talerzyk do pieczywa
Manufacture talerzyk do pieczywa
Manufacture talerzyk do pieczywa
Blacksmith zestaw sztućców
Blacksmith zestaw sztućców
Blacksmith zestaw sztućców