Składniki

Na 6 porcji

• 6 kawałków kurczaka Maryland
• 2 łyżeczki białego oleju truflowego
• Sól morska grubo mielona i świeżo zmielony czarny pieprz
• 18 cienkich plasterków szynki Serrano
• 1 pęczek szałwii
• 100 g masła klarowanego (Ghee)
• 2 pęczki jarmużu
• ¼ filiżanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra
• 6 posiekanych ząbków czosnku
• 2 łodygi selera naciowego, bardzo drobno posiekane
• 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
• Pestki z 1 granatu
• 2 łyżki stołowe vino cotto

Kurczak pieczony z szynką Serrano, z dodatkiem podsmażonego jarmużu, pestek granatu i drobno posiekanej czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Ilość porcji: 6

1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Kurczaka Maryland natrzyj białym olejem truflowym i dopraw mocno solą i pieprzem. Ułóż trzy plastry szynki Serrano zachodzące na siebie na kwadratach z papieru do pieczenia, a następnie połóż na nich liście szałwii i kurczaka. Ciasno i mocno zwiń.

2. Rozpuść masło klarowane na dużej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu i smaż kurczaka przez 10 minut, obracając go kilkukrotnie aż do zrumienienia. Następnie włóż do brytfanny i piecz przez 15 minut aż szynka Serrano będzie chrupiąca.

3. W międzyczasie oskub liście jarmużu i usuń grube żyłki liści, a następnie podsmaż na patelni na wysokim ogniu w oliwie z oliwek extra virgin. Dodaj czosnek i seler naciowy po czym gotuj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw solą oraz pieprzem, a następnie dodaj cebulę i pestki granatu.

4. Wyjmij kurczaka z piekarnika, a następnie ponownie umieść go w piekarniku z dodatkiem vino cotto. Krótko przestudź. Pokrój kurczaka, podaj z jarmużem i sosem z pieczeni.

SZEF KUCHNI RADZI: Kurczak Maryland składa się z całej nogi z górną i dolną częścią uda. Rzeźnik może go dla ciebie przygotować.