Składniki

Na 4 porcje

• 1/2 pęczka cebuli siedmiolatki
• 1 duże dojrzałe mango
• 2 marchewki
• 7 łodyżek kolendry
• 30 g solonych orzeszków ziemnych
• 8 arkuszy papieru ryżowego (Ø ok. 21,5 cm)
• 5 łyżek imbiru w zalewie (imbiru do sushi)
• rzeżucha do ozdoby

Letnia rolada wegetariańska

Przygotowanie:

1. Siedmiolatkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Mango odkroić od pestki, obrać i pokroić w grube paski. Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody i oderwać listki. Orzeszki ziemne grubo posiekać.

2. Papier ryżowy kłaść pojedynczo na talerzu i zwilżać rękoma zimną wodą, aż będzie elastyczny.

3. Na dolnej jednej trzeciej części papieru układać po 1/8 cebuli, mango, marchewki, orzeszków, listków kolendry i imbiru. Dwa razy zwinąć od dołu. Boki zawinąć do środka, aby nadzienie nie wypadło i zwinąć do końca. Przed podaniem roladki przekroić na ukos na pół, posypać rzeżuchą i serwować z dipem lub sosem sojowym.

NewWave talerz śniadaniowy
NewWave talerz śniadaniowy
NewWave talerz śniadaniowy
Artesano miseczka do dipów
Artesano miseczka do dipów
Artesano miseczka do dipów