Składnikina

NA 4 SŁOIKI (O POJEMNOŚCI 200 ML)

• 300 g dojrzałych fig
• 450 g gruszek
• 100 ml czerwonego porto
• 50 ml soku z cytryny
• 375 g cukru żelującego (3:1)
• 3-4 gwiazdki anyżu

MARMOLADA FIGOWO-GRUSZKOWA

Przygotowanie:

1. Figi i gruszki umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne. Owoce pokroić w kostkę i 1/3 pokrojonych owoców odłożyć na bok.

2. Pozostałe owoce zagotować z winem, sokiem z cytryny, cukrem żelującym i gwiazdkami anyżu. Gotować na dużym ogniu przez ok. 7 minut. Dodać pozostałe owoce i gotować przez kolejne 2 minuty (zrobić test żelowania).

3. Gorącą marmoladę przełożyć do czystych słoików typu twist-off, natychmiast zakręcić. Słoiki na ok. 5 minut postawić na zakrętkach, następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.

Mariefleur filiżanka do cappuccino ze spodkiem
Mariefleur filiżanka do cappuccino ze spodkiem
Mariefleur filiżanka do cappuccino ze spodkiem
Mariefleur talerz śniadaniowy
Mariefleur talerz śniadaniowy
Mariefleur talerz śniadaniowy
Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana