
Składniki
• 1,75 kg dojrzałych pomidorów
• 3 ząbki czosnku
• 2 strąki czerwonej papryki chili
• 4 gałązki rozmarynu
• 3 gałązki tymianku
• świeżo mielony czarny pieprz
• sok z 1 cytryny
• 3-4 łyżki jasnego octu balsamicznego
• 1 opakowanie (500 g) cukru żelującego 2:1
MARMOLADA POMIDOROWA Z BALSAMICO
Przygotowanie:
1. Pomidory umyć, wyciąć nasady szypułek. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki. Rozmaryn i tymianek umyć i otrząsnąć z wody. Odważyć dokładnie 1 kg pokrojonych pomidorów.
2. Pomidory, czosnek, paprykę, rozmaryn, tymianek, pieprz, sok z cytryny, ocet i cukier żelujący dokładnie wymieszać w dużym, wysokim garnku. Mieszając, zagotować i przez ok. 12 minut gotować na dużym ogniu. (Zrobić test żelowania.) Gorącą marmoladę przełożyć do czystych słoików typu twist-off, natychmiast zakręcić. Słoiki na ok. 5 minut postawić na zakrętkach, następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Wskazówka: Marmolada świetnie pasuje od sera, mięsa i warzyw.