Składniki

Na 6 porcji

• 1½ filiżanki malin
• 300 g crème double
• 650 ml mleka
• 500 g drobnego cukru
• 6 żółtek
• 3 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 300 g kwaśnej śmietany
• 2 kiwi, pokrojone w kostkę
• 2 żółte kiwi, pokrojone w kostkę
• ¼ pęczka majeranku, posiekany
• 1½ filiżanki granoli

Marmurkowe lody malinowe z kwaśną śmietaną, sałatką kiwi i granolą

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

1. Maliny przetrzyj za pomocą miksera, a następnie przeciśnij przez delikatne sito, tak aby usunąć pestki. W garnku zmieszaj crème double, 200 g mleka i 200 g drobnego cukru po czym wszystko zagotuj. Żółtka i 1 łyżką skrobi ziemniaczanej ubij w misce, następnie dodaj gorącą mieszankę, po czym ponownie podgrzej doprowadzając do wrzenia. Do miski wlej zimną wodę i ostudź.

2. Pozostałe mleko, cukier, skrobię oraz wanilię ubij w garnku i podgrzej na średnim ogniu. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia, a następnie ubij kwaśną śmietanę.

3. Mieszankę malinową zmieszaj w maszynie do lodów, a następnie za pomocą łyżki przełóż do 2-litrowego pojemniku. Ubij kwaśną masę śmietanową, zalej mieszanką malinową i delikatnie wymieszaj do uzyskania marmurkowatości. Umieść w zamrażarce na 4 godziny.

4. Wymieszaj kiwi z majerankiem i ułóż na talerzach. Na wierzchu umieść gałkę lodów oraz granolę.

SZEF KUCHNI RADZI: Aby uzyskać piękną marmurkowatość, ważne jest, aby jak najszybciej ubić mieszankę jedna po drugiej.