Składniki dla 4 osób:
Kawałki polenty:
- 300 ml bulionu
- sól morska
- 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę
- starta skórka z ¼ cytryny bio
- po 2 gałązki rozmarynu i tymianku
- 60 g kaszy kukurydzianej polenty
- oliwa z oliwek
Buraki Chioggia:
- 2 bulwy buraka Chioggia (burak w paski)
- sól morska
- 2 łyżki stołowe oleju z orzechów laskowych
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa białego octu balsamicznego
Kalafior:
- 1 kalafior
- wrząca osolona woda
Sos holenderski:
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka jasnej pasty miso
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wasabi
- 140 g rozpuszczonego masła
- 8 oliwek Kalamata odkrojonych od pestek
- 1 łyżka stołowa kremu balsamicznego
- rzeżucha i świeże zioła do dekoracji
Marynowane buraki Chioggia
Przygotowanie:
- Bulion odpowiednio posolić, zagotować razem z czosnkiem, startą skórką z cytryny, rozmarynem i tymiankiem i zostawić na 15 minut do naciągnięcia. Wyjąć zioła i mieszając, dodać do płynu 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek oraz kaszę kukurydzianą. Mieszając, gotować przez 4-5 minut i zostawić do napęcznienia. Masę przełożyć do płaskiego naczynia i chłodzić przez 2-3 godziny.
- Buraki Chioggia obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posolić i zamarynować w oleju i occie. Odstawić na minimum 30 minut.
- Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie do pożądanego stopnia miękkości.
- Składniki na sos holenderski – żółtka, pastę miso, limonkę, sos sojowy i wasabi – wymieszać w metalowej misce. Umieścić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać na puszystą masę, aż żółtka zaczną gęstnieć. Wciąż ubijając, powoli dodać rozpuszczone masło i mieszać dalej, aż sos zgęstnieje. Uwaga: nie zostawiać sosu bez ubijania nad kąpielą wodną! Ostudzić.
- Rozgrzać piekarnik, włączając funkcję grilla. Gdy polenta nabierze zwartej konsystencji, wykroić półksiężyce i podpiec w oliwie z oliwek. Kalafior skropić odrobiną sosu holenderskiego i zapiec w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Oliwki zamarynować w kremie balsamicznym.
- Na talerzach rozłożyć buraki. Na wierzchu położyć kalafiora, oliwki i kawałki polenty. Natychmiast podawać.
Wskazówka: Jeśli nie uda się kupić buraków Chioggia, można oczywiście użyć zwykłych czerwonych buraków. Talerz można ewentualnie posypać chrupiącymi grzankami, żeby danie było bardziej chrupkie.