Składniki dla 4 osób:

Kawałki polenty:

  • 300 ml bulionu
  • sól morska
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę
  • starta skórka z ¼ cytryny bio
  • po 2 gałązki rozmarynu i tymianku
  • 60 g kaszy kukurydzianej polenty
  • oliwa z oliwek 

Buraki Chioggia:

  • 2 bulwy buraka Chioggia (burak w paski)
  • sól morska
  • 2 łyżki stołowe oleju z orzechów laskowych
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa białego octu balsamicznego 

Kalafior:

  • 1 kalafior
  • wrząca osolona woda

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 140 g rozpuszczonego masła
  • 8 oliwek Kalamata odkrojonych od pestek
  • 1 łyżka stołowa kremu balsamicznego
  • rzeżucha i świeże zioła do dekoracji

Marynowane buraki Chioggia

Przygotowanie:

  1. Bulion odpowiednio posolić, zagotować razem z czosnkiem, startą skórką z cytryny, rozmarynem i tymiankiem i zostawić na 15 minut do naciągnięcia. Wyjąć zioła i mieszając, dodać do płynu 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek oraz kaszę kukurydzianą. Mieszając, gotować przez 4-5 minut i zostawić do napęcznienia. Masę przełożyć do płaskiego naczynia i chłodzić przez 2-3 godziny. 
  2. Buraki Chioggia obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posolić i zamarynować w oleju i occie. Odstawić na minimum 30 minut.
  3. Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie do pożądanego stopnia miękkości. 
  4. Składniki na sos holenderski – żółtka, pastę miso, limonkę, sos sojowy i wasabi – wymieszać w metalowej misce. Umieścić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać na puszystą masę, aż żółtka zaczną gęstnieć. Wciąż ubijając, powoli dodać rozpuszczone masło i mieszać dalej, aż sos zgęstnieje. Uwaga: nie zostawiać sosu bez ubijania nad kąpielą wodną! Ostudzić.
  5. Rozgrzać piekarnik, włączając funkcję grilla. Gdy polenta nabierze zwartej konsystencji, wykroić półksiężyce i podpiec w oliwie z oliwek. Kalafior skropić odrobiną sosu holenderskiego i zapiec w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Oliwki zamarynować w kremie balsamicznym.
  6. Na talerzach rozłożyć buraki. Na wierzchu położyć kalafiora, oliwki i kawałki polenty. Natychmiast podawać.


Wskazówka: Jeśli nie uda się kupić buraków Chioggia, można oczywiście użyć zwykłych czerwonych buraków. Talerz można ewentualnie posypać chrupiącymi grzankami, żeby danie było bardziej chrupkie.

NewMoon talerz obiadowy
NewMoon talerz obiadowy
NewMoon talerz obiadowy
NewMoon talerz Gourmet
NewMoon talerz Gourmet
NewMoon talerz Gourmet
NewMoon zestaw sztućców
NewMoon zestaw sztućców
NewMoon zestaw sztućców