
Składniki
Na 3 porcje
• 1 kg pigw
• 2 jabłka
• 750 g cukru
• odrobinę soku cytrynowego
• 1 laska cynamonu
• odrobinę białego wina
Membrillo
Przygotowanie:
1. Pigwy i jabłka pokroić na kawałki i razem z cukrem i sokiem z cytryny zostawić w garnku na noc do naciągnięcia.
2. Następnego dnia dodać laskę cynamonu i całość podgrzać. Kiedy masa zacznie wrzeć, podlać ją białym winem i ciągle mieszając, gotować dalej na małym ogniu.
3. Gdy owoce będą miękkie, masa nabierze pomarańczowego koloru. Wyjąć laskę cynamonu i rozetrzeć mikserem na gładkie purée. Następnie znów trochę pogotować.
4. Masa będzie gotowa, kiedy włożona do niej drewniana łyżka utrzyma się w pionie. Można ją wówczas przełożyć do małych pojemników.
5. Membrillo najlepiej ostudzić. Kiedy stwardnieje, będzie je można pokroić na plastry.