Składniki na 12 sztuk:

• 140 ml mleka
• 75 ml wody
• 60 g masła
• 1/2 kostki drożdży
• 2 jajka
• 1 żółtko do posmarowania wierzchu • 50 g cukru
• 1 szczypta soli
• 500 g mąki

Minibrioszka

Przygotowanie:

1. Mleko, wodę i masło lekko podgrzać w garnku. Dodać rozkruszone drożdże i rozpuścić.

2. Roztrzepać jajka z solą oraz cukrem i dodać do rozczynu.

3. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn i wyrabiać hakami miksera przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4. Ciasto podzielić na 14 porcji i uformować kulki. Z dwóch kulek uformować po 6 małych kuleczek i umieścić na 12 pozostałych kulkach ciasta.

5. Kulki ciasta włożyć do natłuszczonej formy do muffinek, przykryć i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

6. Rozgrzać piekarnik (termoobieg 150°C / grzałka górna i dolna 175°C). Do piekarnika wstawić żaroodporną miskę z wodą – dzięki temu brioszki będą wyjątkowo delikatne.

7. Żółtko rozrobić z odrobiną mleka, posmarować pędzelkiem kuleczki ciasta i piec ok. 12 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.