Składniki:

• 60 g masła
• 125 g miodu
• 50 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 żółtko
• 2 szczypty cynamonu
• 2 szczypty mielonych goździków
• 250 g mąki + trochę mąki na stolnicę
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka kakao

Do dekoracji:
• 100 g cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• ewentualnie wiśnie koktajlowe

Miodowe pierniczki

Na 16 sztuk
Czas przygotowania: 40 min + czas studzenia i schnięcia

Przygotowanie:

1. Masło stopić w garnku. Do miski przełożyć miód, cukier i cukier waniliowy, dodać masło i schłodzić do temperatury pokojowej.

2. Dodać żółtko i przyprawy i wymieszać mikserem z końcówkami do ubijania. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i połowę dodawać łyżką i ucierać mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania na średnich obrotach. Dodać resztę i zagnieść rękami na jednolite ciasto.

3. Rozgrzać piekarnik do 170°C (grzałka górna/dolna). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm na stolnicy lekko posypanej mąką i wykrawać gwiazdki lub inne kształty. Pierniczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec 15 min w gorącym piekarniku na drugim poziomie od dołu. Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika, natychmiast przełożyć z blachy na kratkę i ostudzić.

4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody do uzyskania gęstego lukru. Lukrem z cukru pudru napełnić torebkę uformowaną z papieru do pieczenia, ewentualnie woreczek na mrożonki, i w jednym rogu zrobić małą dziurkę. Ozdobić pierniczki cienką warstewką lukru, ewentualnie udekorować połówkami wisienek koktajlowych. Przed włożeniem pierniczków do szczelnych pojemników lukier powinien być zupełnie suchy.

Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight etażerka
Winter Bakery Delight etażerka
Winter Bakery Delight etażerka