Składniki:
• 60 g masła
• 125 g miodu
• 50 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 żółtko
• 2 szczypty cynamonu
• 2 szczypty mielonych goździków
• 250 g mąki + trochę mąki na stolnicę
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka kakao
Do dekoracji:
• 100 g cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• ewentualnie wiśnie koktajlowe
Miodowe pierniczki
Na 16 sztuk
Czas przygotowania: 40 min + czas studzenia i schnięcia
Przygotowanie:
1. Masło stopić w garnku. Do miski przełożyć miód, cukier i cukier waniliowy, dodać masło i schłodzić do temperatury pokojowej.
2. Dodać żółtko i przyprawy i wymieszać mikserem z końcówkami do ubijania. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i połowę dodawać łyżką i ucierać mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania na średnich obrotach. Dodać resztę i zagnieść rękami na jednolite ciasto.
3. Rozgrzać piekarnik do 170°C (grzałka górna/dolna). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm na stolnicy lekko posypanej mąką i wykrawać gwiazdki lub inne kształty. Pierniczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec 15 min w gorącym piekarniku na drugim poziomie od dołu. Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika, natychmiast przełożyć z blachy na kratkę i ostudzić.
4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody do uzyskania gęstego lukru. Lukrem z cukru pudru napełnić torebkę uformowaną z papieru do pieczenia, ewentualnie woreczek na mrożonki, i w jednym rogu zrobić małą dziurkę. Ozdobić pierniczki cienką warstewką lukru, ewentualnie udekorować połówkami wisienek koktajlowych. Przed włożeniem pierniczków do szczelnych pojemników lukier powinien być zupełnie suchy.