Składniki

Ciasto meloui:
• 150 g grysiku
• 350 g mąki
• około 250 ml letniej wody
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• 1 łyżeczka soli

Amlou:
• 300 g migdałów
• 300 g miodu (płynnego)
• 300 ml oleju arganowego

Naleśniki meloui z pastą amlou i porzeczkami

Przygotowanie:

1. Mąkę, grysik, suszone drożdże oraz sól wymieszać w misce i powoli dodawać wodę, aż powstanie gładkie ciasto. Wszystkie składniki starannie zagnieść, żeby równomiernie rozmieszać drożdże.

2. JRęce natrzeć odrobiną oleju. Najlepszy jest olej słonecznikowy, ponieważ ma łagodny smak. Ciasto podzielić rękami na cztery do ośmiu jednakowych części (w zależności od pożądanej wielkości naleśników meloui) i uformować z nich „kiełbaski” o długości około 10 cm i średnicy 2 cm. Każdą porcję płasko rozwałkować.

3. Ciasto posmarować margaryną i zwinąć. W ten sposób ciasto nabiera charakterystycznego wzoru ślimaka. Aby je jeszcze bardziej spłaszczyć, docisnąć ślimaka talerzem z obu stron. Następnie usmażyć na patelni na złotobrązowy kolor.

4. Amlou: Migdały ze skórką uprażyć na patelni bez tłuszczu i zmielić drobno mikserem. Przesiać drobno zmielone migdały do miski i powoli dodawać olej i miód, cały czas mieszając. Po wymieszaniu ubić trzepaczką na jednolitą masę. Pasta amlou jest gotowa. Można ją przełożyć do małych naczyń lub dużej miski. Naleśniki meloui podawać na talerzu razem z amlou.

Samarkand talerz bufetowy
Samarkand talerz bufetowy
Samarkand talerz bufetowy
Samarkand talerz obiadowy
Samarkand talerz obiadowy
Samarkand talerz obiadowy