Składniki:

Na rozczyn:
• 30 g świeżych drożdży
• 2 łyżki stołowe mąki (typ 550)
• 1 łyżka stołowa cukru
• 4 łyżki stołowe letniego mleka

Na ciasto:
• 500 g mąki (typ 550)
• 180 ml mleka
• 1 łyżeczka soli
• 60 g cukru
• 80 g miękkiego masła
• 2 łyżki stołowe wody z kwiatów pomarańczy
• 2 jajka (M)
• 1 łyżeczka pasty z wanilii (zamiennie 1 opak. cukru waniliowego)

Na nadzienie:
• 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej (miks)
• 100 g rodzynek, winogron, sułtanek (miks)
• 100 g śliwek, moreli, żurawiny (miks)
• 60 g migdałów, orzechów włoskich (miks)

Do dekoracji:
• 1 jajko (M)
• szczypta soli i cukru
• 30 g płatków migdałowych

Panettone

Na: 2 babki panettone o wadze 700 g
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30-35 min
Czas oczekiwania: 2 godz. 30 min

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na rozczyn włożyć do misy robota kuchennego, wymieszać łyżką, przykryć i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną rosnąć i powstaną liczne pęcherzyki.

2. Dodać składniki na ciasto i wyrabiać przez 8 min na najniższych obrotach. Uważać, żeby na brzegu miski nie zostały kawałki ciasta. Przełączyć robota na średnie obroty i wyrabiać ciasto przez kolejne 4-5 min, aż będzie gładkie i błyszczące. Ciasto powinno być jeszcze odrobinę klejące. Miskę przykryć i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. Składniki na nadzienie drobno pokroić. Na lekko oprószonej mąką stolnicy przekroić ciasto na pół, na obie połowy wyłożyć nadzienie i zagnieść. Uformować dwie kule i włożyć do form do pieczenia. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę, aż ciasto urośnie do ¾ wysokości formy do pieczenia.

4. Nagrzać piekarnik z włączonym termoobiegiem do 160°C. Rozbić jajko i roztrzepać z solą i cukrem. 2-3 razy posmarować babki panettone mieszanką jajeczną przy pomocy pędzelka i posypać płatkami migdałowymi. Piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika na złotobrązowy kolor.