Składniki

Dla 4 osób

• 3 łyżki brązowego cukru
• 2 szalotki
• 4 pomidory
• 6 ząbków czosnku
• 100 ml octu z czerwonego wina
• 1 laska cynamonu
• skórka z cytryny (niewoskowanej i bez konserwantów)
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 2 gwiazdki anyżu
• 2 listki laurowe
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• sól i pieprz do smaku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 koper włoski
• 1 cebula

Przyprawy:

• 1 łyżka nasion kopru włoskiego
• 1 łyżka jagód jałowca
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 1 pęczek pietruszki
• 100 g żurawiny
• 200 g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
• 1 kg grubo siekanego mięsa z dzika (łopatki lub karkówki)
• jelito wieprzowe o długości ok. 3 metrów (jelito dokładnie wypłukać i namoczyć na 30 minut w ciepłej wodzie)
• 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki
• 2 łyżki oleju rzepakowego

PIECZEŃ Z DZIKA Z FRYTKAMI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

Przygotowanie:

1. W garnku skarmelizować cukier, dodać pokrojone w kostkę szalotki, pomidory i czosnek i krótko poddusić. Polać octem i dodać cynamon, skórkę z cytryny, ziele angielskie, anyż i listek laurowy. Wymieszać z przecierem pomidorowym, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut i odparować. Ostudzić, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z oliwą z oliwek. W międzyczasie koper i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Dodać przyprawy roztarte w moździerzu i przez chwilę smażyć dalej.

2. Ostudzić i do masy dodać drobno posiekaną pietruszkę oraz pokrojoną żurawinę i boczek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i za pomocą maszynki do kiełbasy napełnić przygotowane jelito. Napełnione jelito skręcić, formując osiem jednakowej wielkości kiełbasek, i związać nitką kuchenną. Słodkie ziemniaki obrać, pokroić w słupki, skropić olejem rzepakowym i wszystko dokładnie wymieszać. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Doprawić solą morską.

3. Kiełbaski upiec na grillu i podawać z ziołowym keczupem oraz frytkami ze słodkich ziemniaków. Do dania pasuje sałatka z grillowanej fasoli z nasionami granatu i świeżą szałwią.