
Składniki
DLA 4 OSÓB
• 2 marchewki mini
• 1 łodyga selera naciowego
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 łyżki ziarenek kawy
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
• 1 udziec z prosiaka (luzowany, ok. 1,7 kg)
• 3 łyżki musztardy gruboziarnistej
• 1 duży pęczek pietruszki
• 15 orzechów nerkowca
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml oliwy z oliwek
• 3 łyżki kukurydzy na popcorn
• 1 łyżka miodu
PIECZONE PROSIĘ Z DYNIĄ I POPCORNEM
Przygotowanie:
1. Marchewki obrać, seler oczyścić i polać 1 łyżką oleju. Regularnie obracając, grillować przez ok. 4 minuty.
2. Ziarenka kawy, pieprz i sól morską lekko rozdrobnić w moździerzu.
3. Zluzować mięso z udźca i ułożyć skórą w dół na desce do krojenia i równomiernie rozciąć na płasko. Powinien być to w miarę możliwości prostokątny kawałek. Mięso posmarować 2 łyżkami musztardy i doprawić kawową solą. Odłożyć 1 łyżeczkę przyprawy. Ostudzone marchewki i seler ułożyć wzdłuż na wierzchu, całość ściśle zwinąć, formując pieczeń, i związać nitką kuchenną.
4. Umytą pietruszkę poskubać na kawałki i wymieszać z orzechami nerkowca, obranym czosnkiem i oliwą z oliwek. Doprawić solą, dodać pozostałą musztardę i wymieszać.
5. Do garnka wlać 1 łyżkę oleju, wsypać kukurydzę i prażyć pod przykrywką. Ważne: Nie wsypywać do garnka za dużo kukurydzy! Powinno jej być tylko tyle, aby lekko przykryła dno. Gotowy i jeszcze ciepły popcorn doprawić miodem oraz pozostałą solą kawową i dokładnie wymieszać. Pieczeń ułożyć na gorącym ruszcie grilla i piec metodą pośrednią z zamkniętą pokrywą. Często odwracać na drugą stronę i termometrem do mięsa zmierzyć temperaturę w środku. Temperatura gotowej pieczeni powinna wynosić 68°C.
6. Pieczeń pokroić, ewentualnie doprawić solą morską i podawać z musztardą pietruszkową i popcornem.