Składniki dla 2 osób:
- 2 czerwone, kwaskowate jabłka
- 2 łyżki stołowe posiekanych migdałów
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g miękkiego masła
- odrobina soku z cytryny
Pieczone jabłka
Dla: 2 osób
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Przygotowanie:
- 2 czerwone, kwaskowate jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Wnętrze jabłek skropić odrobiną soku z cytryny.
- Masło, cukier puder, cynamon i posiekane migdały wymieszać i powstałą masą napełnić jabłka.
- Jabłka włożyć do formy do zapiekanek. Piec ok. 35 min w piekarniku w temp. ok. 200°C. Po ok. 20 min pieczenia jabłka przykryć folią aluminiową i piec dalej.
- Upieczone jabłka polać roztopionym masłem i podawać na talerzu do serwowania La Boule.