
Składniki
• 300 g cukru
• 200 g masła
• 0,15 l śmietanki
• 0,15 l ciemnego syropu
• 1 łyżka mielonego imbiru
• 1 łyżka mielonego cynamonu
• 1/2 łyżki mielonych goździków
• 1/2 łyżki mielonego kardamonu
• 1 kg mąki
opcjonalnie:
• 1 łyżka bikarbonatu (sody oczyszczonej, ewentualnie proszku do pieczenia)
Pierniczki: ciasteczka imbirowe
Przygotowanie:
1. Masło z cukrem lekko podgrzać w garnku i przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz syrop i wymieszać wszystko mikserem. Ubić śmietankę na półsztywno i dodać do masy.
2. Proszek do pieczenia wymieszać z połową mąki i wsypać do masy. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać pozostałą mąkę.
3. Ciasto dokładnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką, a następnie owinąć w folię spożywczą lub włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na jeden dzień.
4. Następnego dnia wyjmować ciasto porcjami i bardzo cienko rozwałkować. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.
5. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać je na natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze i piec przez ok. 5 minut do uzyskania ładnego brązowego koloru.
6. Starannie ostudzić przed zapakowaniem. Ciasteczka silnie chłoną wilgoć, dlatego uważać, aby podczas przechowywania nie zmiękły.